Sjuka barn

Att vara förälder är oftast väldigt underhållande och roligt, men när barnet blir sjukt blir det jobbigt för alla. Det gör ont i mamma- eller pappahjärtat när barnet är riktigt sjukt och ofta önskar man att man själv kunde ta det onda istället. Tyvärr går inte det utan som förälder gäller det att bita ihop och stötta och ta hand om sitt barn på bästa sätt även när det skär i hjärtat.

Ta hjälp av andra

När barnet är sjukt och du måste vara hemma för vård av sjukt barn kan det vara svårt att hinna med att göra de där vardagssysslorna som att handla, tvätta och kanske städa undan. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att ta hjälp av andra. Den andra föräldern eller din partner kanske får ta en större del av de sysslorna, eller så kanske en granne kan hjälpa till att handla hem det absolut nödvändigaste. Någon kanske kan passa barnet en stund så att du kan komma iväg och handla och besöka apoteket? Ja, på tal om Apoteket, du vet väl att du hämta ut läkemedel på recept online? Det är supersmidigt om du inte kan ta dig till Apoteket själv på grund av sjuka barn eller andra förhinder. Läkemedlen kommer till brevlådan eller ditt uthämtningsställe, men du kan också välja att hämta ut det på ditt apotek.

Vabba

När du är hemma för vård av sjukt barn är det Försäkringskassan du söker ersättning hos, om du har jobb eller a-kassa som du går miste om genom att vara hemma. Tidigare var det så att du var tvungen att söka ersättning direkt, men idag är reglerna ändrade och du har 90 dagar på dig. Det innebär också att ersättningen inte kommer förrän ärendet är färdigbehandlat, och kan därför bli 90 dagar senare än tidigare. Du kan även låta en anhörig stanna hemma och vabba istället för att du själv gör det.

Att göra med sjuka barn hemma

Med ett lagom sjukt barn, ett barn som fortfarande är hyfsat pigg mellan tupplurarna, kan det vara bra att sitta och mysa, läsa lite böcker och kanske rita. Frisk luft är jättebra, så att sitta ute om vädret tillåter är bra. En riktigt förkyld näsa brukar må bra av att vara ute en stund, men om barnet har feber är det inte så bra att springa runt och leka som en buse, utan försök håll barnet lugnt.

Om du aktiverar ditt förkylda barn genom att läsa, rita, sjunga och mysa ger det er även lite kvalitetstid tillsammans, så försök gärna att undvika datorn eller tv medan du gör en massa annat. Tänk på att alltid ha dricka till hands också, särskilt om barnet har feber.