Innan bebisen kommer

Att bli föräldrar är en stor upplevelse som kommer att innebära en väldigt stor omställning i livet. Du har inte längre bara dig själv att tänka på utan måste alltid se till att tänka på det lilla knytet framför dig själv. Du kommer att få lära dig att planera om ditt liv väldigt mycket, både när det gäller små och stora saker. Ett exempel är att duscha. Med en bebis i hemmet blir den där långa sköna duschen oftast en lyx du inte kan ta hur och när som helst.

Förbered er som blivande föräldrar

För att göra den första tiden med bebisen så smidig som möjligt är det bra om ni har förberett er så gott det går redan innan den har kommit till världen. Den lokala vårdcentralen eller barnmorskemottagningen brukar ha mödravård med olika bli förälder-kurser och det kan vara ett stöd att dels få lite utbildning inom området och dels lära känna andra blivande föräldrar för att jämföra och diskutera era erfarenheter. Många vänskapsband som uppstår i grupperna håller i sig och ni träffas ofta på barngrupper som barnavårdscentralen sedan håller, samt på den öppna förskolan. Det kan kännas tryggt att känna flera med barn i samma ålder dessutom.

Babyshower

En tidigare form av mödravård ledde till ett annat fenomen som blir allt vanligare idag, och det är babyshowers. Det började med att de erfarna mödrarna och äldre kvinnorna samlade de yngre och gravida omkring sig för att förbereda dem för deras kommande plikter som mor och maka, och det vuxna livet. Detta har på olika sätt utvecklats till det vi idag kallar babyshower, i stort sett en överraskningsfest arrangerad av vännerna till den gravida kompisen. Det är också vanligt att de som väntar barn anordnar en babyshower själva och bjuder in sina vänner till en fest med lekar, god mat och fika och glada skratt i slutet av graviditeten. För att det ska bli riktigt lyckat kan det behövas festliga dekorationer till baby shower och givetvis en blöjtårta, en hög med bebisblöjor och fina band som är byggda som en tårta. En bra sak med babyshower är att de blivande föräldrarna kan få en massa presenter och småprylar som är jättebra att ha när bebisen kommer. Det kan vara kläder, leksaker, gosefiltar och nappar eller tvättlappar. Endast fantasin sätter gränserna.

Saker att skaffa innan ankomst

Innan bebisen har anlänt är det en bra idé att ha skaffat det första babyskyddet, den där lilla bilbarnstolen som är mer eller mindre skålformad och som är lätt att plocka med in i affären eller in från bilen. Att ha tittat ut en vagn är heller inte så dumt så att det redan finns hemma. En säng till bebisen kan också vara bra, oavsett hur mysigt det än är att sova med det lilla barnet i din egen säng. Se också till att du har tvättlappar, barnolja, skötbord och en mössa. Nyfödda bebisar behöver oftast mössa på sig om det är svalt ute. Förbereder du noga blir det mindre stress när krabaten har tittat ut och mer tid för bebismys!