Romantik som småbarnsförälder

Att bli förälder är mångas dröm, men det är inte alltid en dans på rosor när vardag och verklighet kryper inpå. Att få tid till varandra som par är inte alltid lätt.

Enligt statistiska centralbyrån separerar så mycket som 30 procent av alla par under barnens småbarnsår. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att livet blir helt annorlunda och det inte finns lika mycket tid till relationen som det fanns förr. Det mysiga och sexiga byts ut mot sömnbrist, barnskrik och stressig matlagning, men även minskad sexlust och skuldkänslor över det.

Dåligt mående

Just småbarnsföräldrars välmående är något som bör lyftas fram bättre, och genom tålamod, långsiktigt tänkande och förståelse för varandra kan det bli lättare att härda ut. Det handlar ju bara om en begränsad tid, och båda parter bjuder till och hjälper varandra, samt biter ihop lite, så kommer det mesta att lösa sig med tiden.

Håll passionen levande

För att hålla kärleken vid liv i en stressig och påfrestande vardag är det viktigt att spendera tid med sin partner, att fortsätta göra saker tillsammans, men också att fortsätta ha sex med varandra. Tanken på ett barn till kanske inte är så lockande till en början, och kan verka avskräckande för sexlusten, men det finns hjälp. Det finns bra preventivmedel, och att prova olika slags kondomer kan vara ett exempel på hur det kan bli lite roligare att ha sex. Sex är inte bara skönt, det bidrar även till att stärka bandet mellan parterna.