Börja förskolan

När det börjar bli dags att börja förskolan känner många föräldrar en väldigt blandad känsla. Det är spännande, samtidigt som det känns läskigt och jobbigt att en “okänd” människa ska ta hand om ens barn. Barn börjar förskolan i väldigt varierande åldrar. Vissa börjar runt 1 års ålder, medan andra börjar senare. Hur länge man väljer att vänta är upp till var och en som förälder, men en fördel är om barnet har lärt sig att gå ordentligt.

Innan det är dags för inskolning så är det mycket som ska planeras. På förskolan ska ditt barn spendera mycket tid, kanske börjar ni direkt med förskola varje dag. Du behöver därför se till att ditt barn har alla saker på plats som barnet kommer att behöva, men även att du som förälder har den information du behöver för att kunna känna trygghet.

Kläder och prylar

Att börja förskolan kan kännas mycket läskigt även för små. Nu ska man vara ifrån mamma och pappa, vilket naturligtvis kan vara lite skrämmande. Ett bra sätt att se till så att ditt barn känner trygghet är att ta med något hemifrån. Det kan vara en favoritnapp, en gosenalle att ha på vilan eller ett eget örngott/filt. Se till att det även finns gott om kläder på hyllan. Det måste finnas ett flertal ombyten om en olycka skulle vara framme. Tänk på att välja tåliga kläder som du inte är rädd om. Nya, snygga adidas skor som barnet fått i present kan naturligtvis kännas väldigt kul att visa upp, men spara dessa till fritiden istället. Det kan vara jobbigt att behöva ta kläder fram och tillbaka från förskolan inför varje helg. Rekommenderat är därför att du ser till att ha två uppsättningar kläder, åtminstone när det kommer till ytterplagg. Vanliga kläder kommer du behöva ha fler uppsättningar av ändå.

Information för dig som förälder

Det är viktigt att du som förälder känner dig trygg med att lämna barnet på förskolan och den tryggheten kommer främst från bra information. Även om du kommer att vara med några dagar på inskolning så kan det vara bra att redan innan start ta reda på hur en dag på förskolan ser ut. När äter barnet lunch och när är det vila? Vilka tider vistas barnet utomhus och hur arbetar förskolan med jämlikhet och andra viktiga ämnen? Hur är det med maten som serveras? Är den ekologisk och lagas den på plats eller beställer förskolan in? Det kan låta som onödiga saker, men sanningen är att ju mer du vet, desto tryggare kommer du också att känna dig. Du kan ta reda på information om förskolan redan innan det är dags för inskolning. Se till att ha koll på det mesta innan du ens gör ditt förskoleval så känner du dig bättre till mods när det väl är dags för första dagen.