Familjeaktiviteter i vardagen

Ibland kan det vara lätt för barnfamiljer att fastna i samma mönster dag in och dag ut. Vakna tidigt på morgonen, lämna och hämta barn på förskolan, gå till jobbet, laga middag och till sist gå och lägga sig. Visserligen är det bra med fasta rutiner men då och då behövs något extra i vardagen för att ta vara på familjetiden som flyger förbi snabbare än man tror. Det behöver inte vara långa utflykter som kräver tid och pengar utan ibland kan ett stopp med barnvagnen i parken på väg hem från förskolan göra stor skillnad.

Om ett besök i närmsta park känns lite uttjatat är en promenad i naturen en perfekt aktivitet som inte behöver vara allt för krävande. Barnen får upptäcka nya platser att leka på och föräldern kan passa på att ta fram sina trådlösa hörlurar och lyssna på avslappnande musik eller en podcast som annars inte hinns med. Om det inte finns möjlighet att ta sig till ett skogsområde räcker det ofta med att hitta en ny promenadväg för att få lite variation i vardagen.

En annan bra idé är att planera in en dag den kommande veckan då familjen ska hitta på en speciell aktivitet. Ibland är det så enkelt att det räcker med att bara bestämma sig för att få det gjort. Ni kan till exempel planera in en biokväll eller boka ett besök på ett spännande museum . Självklart har inte alla samma möjlighet att förändra sin vardag och hitta på tidskrävande aktiviteter. Då kan det passa bättre att hitta på något hemma och det går ju alltid att flytta filmvisningen till vardagsrummet. Så länge vardagen blir varierad, minskar risken att fastna i samma rutiner som i längden kan bli alldeles för tråkiga både för barn och vuxna i familjen.