Därför ska du läsa för ditt barn

Dagens barn växer upp i ett samhälle där mobiler, surfplattor och skärmar i största allmänhet tar större plats. Därför finns en risk att böcker och läsning inte får lika stor plats som det borde. Därför bör du som förälder vara noga med att läsa för ditt barn. Gör godnattsagan till en del av nattrutinen så tidigt som möjligt. Köp böcker till barnen så de själv kan gå och bläddra när de känner för det.

Viktigt för språkutvecklingen

Förutom att läsningen är en mysig stund där du och ditt barn får chans att komma närmare varandra är det också viktigt för språkförståelsen. Genom att läsa böcker får ditt barn en chans att utveckla sin fantasi och höra ord som denne normalt inte hör i vardagen. Läs inte bara texten utan titta på bilderna och förklara för barnet vad ni ser. Var inte heller rädd för att förställa rösten och spela teater samtidigt som du läser. Det gör det ännu lite roligare för ditt barn. När barnet är tillräckligt stort kan denne själv välja vilken saga som ska läsas varje kväll. Det är alltid viktigt att ditt barn känner att han eller hon är delaktig i allt som händer.

En chans att varva ner

Innan sagostunden börjar kan du släcka ner lite, omringa er med lite kuddar och täcken och göra läsningen till en mysig stund. Det blir också ett sätt för ditt barn att varva ner efter en lång dag med lek antingen hemma eller på förskolan. Dessutom blir ditt barn lugnt av att höra din röst. Surfplattan har sina fördelar men den kan aldrig ersätta att läsa en bok tillsammans med sitt barn. Du bör också tänka på att det fortfarande inte står helt klart hur barn reagerar på för mycket skärmtid. En bok är ett säkert kort som inte ska väljas bort.