Välj rätt förskola för er
Under den första perioden hemma med sin bebis så är förskola kanske inte det första man tänker på. Under den här tiden går de flesta som i en dimma och bara spenderar tid tillsammans med den nya familjemedlemmen. Antingen får man sova väldigt mycket och har långa, lugna dagar tillsammans eller så får man väldigt lite sömn och bara inväntar att det ska bli bättre snart. Oavsett hur vardagen och sömnmönstret ser ut så börjar det ändå snart bli dags att fundera på förskola. Vilken förskola ska man välja och vad betyder alla dessa olika pedagogiker som man kan välja mellan?
Att hitta en förskola som passar en som handen i handsken är inte alltid det lättaste. Som förälder vill man naturligtvis hitta en förskola som känns så perfekt som möjligt, men viktigt att komma ihåg är att det alltid kommer finnas saker som man önskar vore annorlunda. Man får helt enkelt bara försöka hitta en förskola som man känner sig trygg med och där man har lätt för att kommunicera med pedagogerna. Där barnet mår bra och där förskolan har samma värderingar som en själv.
Var ute i god tid
Det finns otaliga föräldratidningar som tipsar om både det ena och det andra inför förskolestart, men vad händer innan det är dags för första förskoledagen? Till att börja med måste du som förälder se till att ställa ditt barn i kö till de förskolor som du är intresserad av. Välj flera, eftersom det inte alltid finns möjlighet att barnet hamnar på den förskola som man har haft som förstahandsval. Försök att ställa ditt barn i kö så fort som möjligt för att säkerställa en bättre köplats när det väl är dags.
Innan du ställer ditt barn i kö kan det vara en god idé att besöka förskolorna för att titta på hur de ser ut och för att träffa personalen. När du är på besök på förskolan så se till att du har skrivit upp alla frågor som du kan tänkas ha. Be även gärna om att få vara med på förskolan under en halv/heldag för att se hur verksamheten fungerar. På internet kan man även hitta sammanställningar från enkäter som föräldrar till barn på förskolan har fått fylla i. På så sätt är det lättare att skapa sig en bild av hur förskolan uppfattas, vad som är bra och vad som är mindre bra.
Fundera även på vilken typ av pedagogik som du vill att förskolan ska ha. Det finns bland annat så kallade “Ur och Skur” förskolor, Montessori-förskolor, Reggio-Emilia och Waldorf. Läs gärna på innan vad alla de olika pedagogikerna betyder så blir det betydligt lättare för dig att välja en förskola.