Att jobba när man har barn

Förr var det relativt många mammor som var hemma med sina barn medan barnens pappor jobbade. Det var helt enkelt ett frivilligt val. Dagis var inte alls vanligt, men däremot förekom dagmammor som passade andras barn i sina egna hem. I dag är det vanligt att barnen går på dagis eller förskola medan båda föräldrarna jobbar. Men hur är det egentligen att kombinera jobb med barn?

Att hitta rätt jobb

Om man är arbetslös när man får barn kommer det en dag då det är dags att skaffa ett arbete. Genom att arbeta via https://www.theplace.se/ kan man jobba som konsult och det medför att man har lite friare arbetstider. Det finns en hel del olika arbeten som passar utmärkt i samband med att ha barn. Tack vare dagis och förskolor kan man i dag arbeta relativt långa arbetsdagar utan att barnen direkt blir lidande av det. Dock kan det vara klokt att tänka på att inte välja allt för riskfyllda yrken, eller jobb som kräver att man väldigt ofta arbetar övertid.

Jobba hemifrån

Om man driver ett eget företag, eller om man arbetar på kontor kan det i många fall finnas möjlighet att arbeta hemifrån. Det här kan vara väldigt praktiskt om man har barn. Då behöver man inte tänka på att barnen ska till förskola, och dessutom kan man ha koll på barnen om någon inte mår så bra.

När barnet blir sjukt

Ibland kan det hända att barn blir sjuka. Ett sjukt barn bör inte skickas till förskola eller skola. Även en lindrig förkylning kan göra andra barn väldigt sjuka. Om barnet är sjukt ska det stanna hemma tills dess att det är friskt och i minst två dagar efter sista symptomet. Som förälder får man då “vabba”, alltså vårda sjukt barn. Det leder till visst inkomstbortfall, men man bör inte smitta ner andra bara för att man inte vill vara hemma.

Kombinera arbetstider med dagishämtning

Ibland kan det vara så att man inte riktigt kan kontrollera vilka tider på dygnet man arbetar. Om barnen då går på förskola eller dagis måste man se till att de hämtas där. Ibland kan det vara så att en förskola har öppet lite längre på kvällen, eller öppnar lite tidigare på morgonen. Då kan man både lämna och hämta barnet på lite andra tidpunkter. Om det inte går behöver någon annan ta hand om barnets hämtning och lämning. Att gång efter gång tvinga personalen att stanna kvar efter stängning går inte.

Ensamstående föräldrar

Om man är två som kan ta hand om barnet och växla mellan arbete, hämtning, lämning och vård av barn blir det ofta lättare. För ensamstående föräldrar kan sjukdomar, övertid eller annat ställa till del. Ibland kan vänner eller andra närstående hjälpa till, annars måste man lösa situationen på annat sätt. Kanske får man rent av byta arbete.